Ontstaansgeschiedenis
In februari 1984 ontstond het idee bij enkele bewoners uit de gemeente Bunnik om een speel-o-theek op te richten. In maart 1984 waren er zeer concrete plannen om tot oprichting over te gaan. Een startsubsidie en een locatie waren de laatste twee hobbels die genomen werden. In dat jaar werden een logo ontwikkeld, publiciteit gezocht, een beleidsplan geschreven en een brief naar de gemeente Bunnik gestuurd. De naam Wobbel is gekozen door de oprichters van de speel-o-theek.
De eerste kledingbeurs
Vanaf september 1984 wilden de oprichters van de speel-o-theek ook een kledingbeurs organiseren. Vanaf dat moment zal er tweejaarlijks een kledingbeurs komen. Dit werd een goede manier voor Wobbel om aan geld te komen om nieuw speelgoed voor de speel-o-theek te kopen. Voordat de speel-o-theek kon starten werd er op zaterdag 27 oktober 1984 een kleding beurs gehouden.
Stichting Speel-o-theek Wobbel is een feit
In januari 1985 kwam het verlossende woord, de gemeente Bunnik zegde een subsidie toe voor de aankoop van speelgoed en huur voor een nader te bepalen locatie waar de speel-o-theek zich kon gaan vestigen. In augustus 1985 is het dan zover, de Victoriaschool in Bunnik heeft ruimte. Ook is er in 1985 een bezoek aan de notaris gebracht om de speel-o-theek tot stichting te maken.
Samen met peuterspeelzaal berend Botje in Bunnik deelde Speel-o-theek Wobbel een lokaal. De speel-o-theek zal op iedere woensdagmiddag en zaterdag ochtend geopend. De officiële opening vond plaats op zaterdag 26 oktober 1985. Wobbel is vanaf dat moment een feit!
Een eigen plek in de gemeente Bunnik voor de dorpen Werkhoven, Odijk en Bunnik.
Op eigen benen
Met het uitgeven van nieuwsbrieven, de Wobbelaar, stukjes in de krant blijft Wobbel in het nieuws. Het leden aantal blijft stabiel en Wobbel kan na een aantal jaren zonder subsidie van de gemeente doorgaan. Naast het uitlenen van speelgoed zijn er ook spelletjesmiddagen en blijven de kledingbeurzen aantrekkelijk voor velen in Bunnik.
Helaas is er een grote domper voor de speel-o-theek. Op 17 augustus 1993 brand een deel van de Victoriaschool af. De vrijwilligers zetten deze gebeurtenis gelijk om in een actie tot positieve gedachten. Gelukkig is Wobbel goed verzekerd en er wordt vanaf het begin nagedacht over een nieuwe plek.
Verhuizing naar Camminghaschool
Eind augustus 1993 worden de eerste afspraken gemaakt met de Camminghaschool om daar een plekje te krijgen. Samen met Berend Botje een eigen lokaal! Doordat de Camminghaschool groeit hebben zij na verloop van tijd behoefte aan een extra lokaal. Wobbel gaat kan na overleg achterin een leslokaal blijven bestaan. Ook wordt er gesproken over Wobbel op internet. Daarnaast werd er in dat jaar het 15 jarig bestaan van Stichting Speel-o-theek Wobbel gevierd.
Door het lage aantal vrijwilligers in 2005 is Wobbel genoodzaakt de woensdagmiddag openstelling te stoppen en alleen op de zaterdagochtend open te zijn.
Verhuizing naar MFA Kersentuin
Vanaf 2009 worden er plannen gemaakt voor een eigen plaatsje in de nieuw te bouwen Multi Functionele Accommodatie in Bunnik.
Dit resulteert in 2011 voor een definitieve 20 meter lange gang voor Wobbel in de MFA. Het doel van dit gebouw is om scholen en kinderopvang samen onder één dak te huisvesten. In oktober van 2013 verhuist Wobbel van de Camminghaschool naar MFA Kersentuin in Bunnik. De officiële opening van Wobbel op deze nieuwe locatie vond plaats op zaterdag 9 november 2013.
In de prijzen
In februari 2014 & 2015 is Speel-o-theek Wobbel 2e geworden tijdens de wedstrijd “Beste speelotheek van Nederland 2014”. Deze wedstrijd wordt jaarlijks georganiseerd door de Vereniging Speelotheken Nederland.
Na drie maal eerder al genomineerd te zijn heeft het vrijwilligersteam van Wobbel in april 2014 de “Bronzen Uil” gewonnen. De doorgeef-prijs is een jaarlijks terugkerend initiatief in de gemeente Bunnik waarmee vrijwilligerswerk in het zonnetje wordt gezet.